Theater Zuidplein, culturele hotspot op Zuid

Het nieuwe Theater Zuidplein, in de bouwperiode bekend als het Kunstenpand, is op 6 mei 2020 opgeleverd. De nieuwe culturele hotspot van Rotterdam-Zuid huisvest naast twee theaterzalen en een café-restaurant ook een vestiging van Bibliotheek Rotterdam. Theater Zuidplein is ontworpen door De Zwarte Hond en gerealiseerd door de bouwcombinatie Heijmans en Ballast Nedam. De opening vond plaats in september 2020.

Theater en Bibliotheek Zuidplein (Kunstenpand)

Theater en Bibliotheek Zuidplein (Kunstenpand)

Middenin Hart van Zuid
Het nieuwe theater bevindt zich in het centrum van Hart van Zuid, aan het Annie M.G. Schmidtplein en de Gooilandsingel. De locatie, tussen diverse horeca en pal naast bus- en metrostation Zuidplein, is ideaal om passanten te verleiden een kijkje binnen te nemen. Theater Zuidplein is de vervanging van het oude theater. Dit pand, uit 1953, is in de zomer van 2020 circulair gesloopt.

Foto: Scagliola Brakkee

Foto: Scagliola Brakkee

Programma voor buurt, stad en regio
De programmering van het theater is breed en speelt vaak in op wat in buurt, stad en regio gebeurt. De bibliotheek wordt laagdrempelig, met een groot aanbod van activiteiten op het gebied van taal en digitale vaardigheden. Met het café-restaurant ontstaat een plek voor wijkbewoners om elkaar te ontmoeten, te studeren en te verblijven. Ook voor mensen die normaal gesproken niet direct in aanraking komen met kunst en cultuur. Het pand vervult dan ook een belangrijke maatschappelijke rol in Rotterdam-Zuid. 

Huiskamer van Rotterdam-Zuid
Het nieuwe Theater Zuidplein heeft een semi-transparante voile-gevel bij de entree en ontvangsthal aan het Annie M.G. Schmidtplein. De open gevel zorgt overdag voor bijzonder lichtspel binnen en ’s avonds vormt het een uitnodigende, feestelijke entree. Contrasterend daarmee is de gevel aan de kant van het bus- en metrostation: met een bakstenen gevel heeft dat juist een gesloten karakter.

De open gevel zorgt overdag voor bijzonder lichtspel binnen en ’s avonds vormt het een uitnodigende, feestelijke entree (Foto: Scagliola Brakkee)

De open gevel zorgt overdag voor bijzonder lichtspel binnen en ’s avonds vormt het een uitnodigende, feestelijke entree (Foto: Scagliola Brakkee)

Foto: Scagliola Brakkee

Foto: Scagliola Brakkee

Innovatieve theaterzaal
De grote zaal met 600 stoelen heeft bijzondere kenmerken. Het Rotterdamse architectenbureau Studio RAP maakte een ontwerp voor de akoestische wanden van de zaal, die in één vloeiende beweging publiek en artiesten omarmen. Het ontwerp bestaat uit 6.000 unieke, driehoekige panelen van aluminium composiet – een onverwachte materiaalkeuze voor een theaterzaal. Met algoritmes zijn deze driehoeken zo gepositioneerd dat de optimale akoestiek is verkregen. De roodgekleurde wanden vervullen niet alleen een akoestische functie, maar breken ook het licht in oneindig veel verschillende kleurtonen. Het rood zorgt voor de typische, warme theatersfeer.

Foto: Scagliola Brakkee

Foto: Scagliola Brakkee

Ook bijzonder is de manier waarop de zaal geschikt is voor sta-concerten. In plaats van in te leveren op comfort en de zaal van een schuiftribune te voorzien, is een oplossing gekozen waarbij het toneel – dat in oppervlak groter is dan de zaal – eenvoudig kan worden omgebouwd tot een stoere multifunctionele zaal voor maximaal 1.000 staande of dansende bezoekers. De parterre en het balkon worden dan met een hefwand van de rest van de zaal afgeschermd.

Het nieuwe Theater Zuidplein voldoet aan alle geluidseisen. Daardoor kunnen tegelijkertijd een popconcert en een voorleesavond plaatsvinden, zonder dat ze elkaar storen en zonder dat de omwonenden overlast ervaren. Zo kan deze culturele voorziening middenin de stad staan, precies waar zij thuishoort.

Een bezoek brengen aan dit nieuwe pand? Kijk op de website van het theater of van de bibliotheek voor de programmering en bezoekersinformatie. 

Wil je de vorderingen van Hart van Zuid blijven volgen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

schrijf je in voor de nieuwsbrief