Wij zijn op zuid jij ook?

Hart van Zuid werkt aan een bruisend stadscentrum voor Zuid. De eerste grote mijlpaal van Hart van Zuid was de oplevering van Zwemcentrum Rotterdam, gevolgd door de opening van het nieuwe Theater Zuidplein met vestiging van de Bibliotheek Rotterdam. De derde mijlpaal was de uitbreiding van Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC), dat eind 2020 in gebruik genomen werd. Naast deze gebouwen werkt Hart van Zuid ook aan een uitbreiding van Winkelcentrum Zuidplein, een nieuw busstation, woningen, een hotel, bioscoop en horecavoorzieningen. Ook de buitenruimte wordt volledig nieuw ingericht. In 2022 moet het nieuwe centrum voor Rotterdam-Zuid klaar zijn.

Het consortium Hart van Zuid bestaat uit de samenwerkende partijen Ballast Nedam, Heijmans en Gemeente Rotterdam.

          

Wanneer je op de button 'projecten op Zuid' klikt kom je op onze projectpagina terecht. Hier vind je informatie over onze bouwprojecten en de projecten die we uitvoeren vanuit het sociaal programma. In de tijdlijn hieronder nemen we je mee door de ontwikkeling van Rotterdam-Zuid van begin jaren ’50 tot 2022.

projecten op zuid

1961

Start Bouw metrostation Zuidplein

In het jaar 1961 wordt gestart met de bouw van het metrostation Zuidplein. De bouw duurde 7 jaar. In 1968 wordt het metrostation geopend door prinses Beatrix en haar toenmalige echtgenoot prins Claus. De metro loopt dan van Zuidplein naar het huidige centraal Station van Rotterdam.

1950-1961

Rotterdam Ahoy

De eerste plannen voor Rotterdam Ahoy (toen nog sportpaleis Ahoy) ontstonden al in de jaren '50. In 1961 werd hieraan pas uitvoering gegeven. Toen is het initiatief geboren om een groot sportpaleis in Rotterdam op te richten. In die periode was Sjoukje Dijkstra (kunstrijdster op de schaats) het grote fenomeen in Nederland en zij inspireerde in eerste instantie tot dit vooruitstrevende plan. 

In 1968 begon men met de bouw van het huidige Ahoy en in 1970 waren drie tentoonstellingshallen en het Sportpaleis gereed. In september van dat jaar werd Rotterdam Ahoy in gebruik genomen met de Rotterdamse familiebeurs Femina. Uiteindelijk werd Ahoy op 15 januari 1971 officieel geopend door Z.K.H. Prins Claus.

1968

Prinses Beatrix opent Rotterdamse metro

1972

Opening winkelcentrum Zuidplein

Het winkelcentrum Zuidplein werd in 1972 geopend door Mies Bouwman. Mies was toen een bekende en beminde televisiepresentatrice. Het winkelcentrum was voor die tijd heel modern, nu oogt het inmiddels al vaker gerenoveerde pand een tikje gedateerd. Daarom wordt het binnenkort gerenoveerd. 

In 1962 startte de bouw van het Winkelcentrum. Het is een van de belangrijkste werken van de Rotterdamse architect Hermanus Dirk Bakker (28 augustus 1915 - 12 oktober 1988) en was voor die tijd een zeer modern concept. Destijds werd het winkelcentrum gebouwd op een grotendeels braakliggend terrein tussen het metroviaduct en verkeerswegen.

1978

Groote Schouwburg wordt verbouwd en krijgt de naam Theater Zuidplein

1980 & 1988

Beurshallen Rotterdam Ahoy

In 1980 wordt Rotterdam Ahoy uitgebreid met twee hallen. In 1988 ondergaat het complex een grondige renovatie.

1980-1990

Uitbreiding winkelcentrum Zuidplein met bijna 11.000 m2

1997

Nog meer uitbreiding voor Rotterdam Ahoy

 

1997 -1999

Rotterdam Ahoy breidt uit met een zesde evenementenhal en een ontvangsthal. Aan de Plaza, zoals de ontvangsthal ook wel genoemd werd, werden kantoren, vergaderruimten en congresruimten gerealiseerd.

2013 - 2015

Plannen voor Hart van Zuid

In de periode van 2013 tot en met 2015 werken bouwcombinatie Ballast Nedam en Heijmans aan de uitwerking van de plannen voor Hart van Zuid Rotterdam. Dit doen zij samen met de gemeente Rotterdam, bewoners en mensen die in het gebied werken of er veel komen.

In 2015 worden de plannen voor Hart van Zuid concreter. Er wordt een structuurvisie vastgesteld en een milieueffectstudie uitgevoerd. De gemeenteraad stemt in met het bestemmingsplan Hart van Zuid. De toekomst van Hart van Zuid wordt vastgelegd: het gebied rond winkelcentrum Zuidplein en Rotterdam Ahoy transformeren tot bruisend stadshart voor Rotterdam-Zuid.

2016

Start bouw Zwemcentrum Rotterdam

2016 - 2017

Start realisatie Hart van Zuid

In 2016 start de bouw van Zwemcentrum Rotterdam. De bouw duurt tot eind 2017 en in januari 2018 wordt het nieuwe zwembad officieel geopend. Het zwembad, het enige 50-meterbad van Rotterdam, is gerealiseerd binnen de contouren van voormalig deelgemeentekantoor Charlois. Met het ontwerp van Kraaijvanger Architects zijn de originele gevels behouden. Op de begane grond van het gebouw zitten cafés, restaurants, winkels en een VraagWijzer loket van de gemeente Rotterdam.

In 2017 worden ook de aula van het Hoornbeeck College gebouwd en de Ahoy hallen gerenoveerd.

2018 - 2020

Hart van Zuid krijgt een nieuw theater en RTM Stage

2018

Start bouw theater, bibliotheek en RACC

In 2018 start de bouw van het nieuwe theater Zuidplein en de bibliotheek (tijdens de bouwperiode beter bekend als het Kunstenpand) en het Rotterdam Ahoy Convention Centre en RTM Stage.

Het Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) is een uitbreiding van het bestaande Ahoy. De uitbreiding bestaat uit een nieuw entreegebouw, 35 break out rooms en een nieuwe unieke zaal, RTM stage. Met RTM stage krijgt Rotterdam Ahoy er een ruimte bij die ingezet kan worden als auditorium met 2.750 zitplaatsen en als concertzaal.

Het Kunstenpand wordt het nieuwe onderkomen van Theater Zuidplein met twee theaterzalen, een café-restaurant en een vestiging van Bibliotheek Rotterdam. Het Kunstenpand ligt aan het Annie M.G. Schmidtplein en is ontworpen door De Zwarte Hond. De bouw duurt tot 2020.

2020

Oplevering Kunstenpand en RACC

In het voorjaar van 2020 wordt het Kunstenpand opgeleverd. De opening van het nieuwe Theater Zuidplein en van de bibliotheek is in september 2020. Tegelijkertijd wordt het oude theater Zuidplein gesloopt om ruimte te maken voor de uitbreiding van Winkelcentrum Zuidplein.

Eind 2020 worden ook het Rotterdam Ahoy Convention Centre en RTM Stage opgeleverd. In de tweede helft van 2020 starten we met de bouw van de nieuwe busterminal en de eerste fase van de koopwoningen In 't Zuiderpark.

2020

Start bouw In 't Zuiderpark

In de tweede helft van 2020 starten we met de eerste fase van de woningen In ’t Zuiderpark.  In 2021 wordt de eerste fase opgeleverd en start de bouw van fase 2 en 3. De nieuwe wijk In ’t Zuiderpark bestaat in totaal uit 98 ruime, energieneutrale gezinswoningen.

2020 -2021

Realisatie 98 koopwoningen In 't Zuiderpark

2021

Work in progress

Begin 2021 start de uitbreiding van het winkelcentrum en de renovatie van het bestaande Winkelcentrum Zuidplein. Ook starten we met de verbouwing van de stationshal.

Verder starten we in 2021 met de aanpassingen aan de Gooilandsingel. De Gooilandsingel wordt een groene, autoluwe boulevard speciaal voor fietsers en voetgangers. In het nieuwe ontwerp van de Gooilandsingel is veel ruimte voor groen, zitplekken en terrassen. Een plek om te (ver)blijven!

De nieuwe busterminal wordt in het najaar van 2021 opgeleverd. De busterminal telt straks 26 instaphaltes en 34 bufferplaatsen. De instaphaltes liggen buiten aan een centrale wachtruimte en sluiten logisch aan op looproutes in de buurt. Uitstaphaltes blijven op het niveau van het winkelcentrum, zodat je snel kunt overstappen naar de metro.

2021 -2022

Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein en aanleg busterminal in volle gang

2022

Belangrijk jaar

2022 is een belangrijk jaar voor Hart van Zuid. In dit jaar worden belangrijke projecten afgerond en opgeleverd:

- De uitbreiding en renovatie van Winkelcentrum Zuidplein is afgerond;
- De Gooilandsingel is getransformeerd tot een groene stadsboulevard;
- De stationshal is een Grab & Go walhalla geworden;
- Alle woningen In ’t Zuiderpark zijn opgeleverd.

Met de uitbreiding van het winkelcentrum krijgt Zuidplein er meer winkels, horeca en parkeerplaatsen bij. De uitbreiding komt deels op de plek van het oude theater Zuidplein, met een ingang aan de nieuwe busterminal. Met supermarkten en verszaken kun je straks nog beter terecht voor dagelijkse boodschappen. Nieuwe horeca maakt Zuidplein een aantrekkelijke plek om af te spreken.

Ook de stationshal wordt in 2022 opgeleverd. De historische elementen van het station blijven bewaard, maar met een helder en transparant ontwerp krijgt Zuidplein straks een echt ‘stations’-gevoel. Het station wordt voorzien van faciliteiten zoals een horeca paviljoen, grab & go voorzieningen,  en de grootste fietshub van Rotterdam-Zuid, met plek voor het stallen van o.a. (elektrische) fietsen, bakfietsen en scooters. Het busstation op de begane grond wordt uitgerust met een zero-emissie busterminal en innovatieve laadstations voor elektrische bussen.

2022

De Gooilandsingel als groene stadsboulevard