10 november

Stadmakerscongres 2019

Op vrijdag 8 november was Theater Rotterdam het decor van het jaarlijks terugkerende Stadmakerscongres: dé Rotterdamse werkplaats en denkruimte voor het maken van de stad. Hart van Zuid mocht een bijdrage leveren aan de talkshow in de kleine zaal en het werkatelier ‘Strijd om de Knopen’, waarin Rotterdamse OV-knooppunten centraal stonden. Ook gaven we op locatie een presentatie over onze gebiedsontwikkeling als onderdeel van de Tour ‘Vreewijk maken’.

In het werkatelier 'Strijd om de Knopen' vond een dialoog plaats rondom de thema’s:

  • programmering;
  • aantrekkelijkheid voor zowel bewoners als bezoekers;
  • bereikbaarheid.

Op de vraag welk knooppunt de meeste potentie heeft, werd door de ruim 150 aanwezigen unaniem gekozen voor Feyenoord City, al dan niet in combinatie met een metroverbinding richting Hart van Zuid, gevolgd door de Alexanderknoop.

Talkshow
Tijdens de talkshow mocht Hart van Zuid naast Feijenoord City en Erasmus MC vertellen over Hart van Zuid als knooppunt. Ons project werd vertegenwoordigd door Vincent Vermeulen (Kraaijvanger Architects) en Nina Cranen onze manager sociaal programma. Hun verhaal ging over de waarde van Hart van Zuid voor verkeer, mobiliteit, bereikbaarheid en sociale netwerken. 

Tour ‘Vreewijk maken’
Een groot aantal bezoekers van het Stadmakerscongres maakte gebruik van de mogelijkheid om de stad wandelend of met de fiets te verkennen. Alle tours onder leiding van de gidsen van Urban Guides waren volgeboekt. De tour 'Vreewijk maken' richting De Valkenier (genomineerd voor de Rotterdamse Architectuurprijs 2018) startte op Zuidplein, in het Hart van Zuid. Wouter van de Braak, projectdirecteur Vastgoed Hart van Zuid, mocht er zo’n 20 deelnemers vertellen over de ontwikkelingen in het Zuidpleingebied nu en in de toekomst. Via ‘Campus Vreewijk’, het bedrijventerrein rondom het Ikazia ziekenhuis, ging de tour via tuindorp Vreewijk langs verschillende plekken die de sociale initiatieven in de wijk en de voortdurende opgave voor het onderhoud en de renovatie van de wijk belichamen. Dit alles onder begeleiding van Paul Elleswijk van Havensteder.

Over het Stadmakerscongres

Het Stadmakerscongres is een jaarlijks congres, geïnitieerd en georganiseerd door AIR Rotterdam. Iedereen die zich betrokken voelt bij de stad Rotterdam kan vanuit zijn eigen deskundigheid, nieuwsgierigheid en ambitie bijdragen aan haar ontwikkeling. Het congres wordt gedragen door de Van der Leeuwkring, gemeente Rotterdam, Theater Rotterdam en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Hart van Zuid mocht zich net als vorig jaar rekenen tot één van de vele programmapartners.

OV Knooppunt Hart van Zuid; bus- en metrostation Zuidplein. Foto credit: AIR Rotterdam.


Publicaties: