13 april

Ahoy tijdelijke zorglocatie om ziekenhuizen te ontlasten

In de regio Rotterdam Rijnmond komen tijdens de coronapandemie meerdere zorglocaties voor kwetsbare mensen. Dit kunnen bijvoorbeeld dak- en thuislozen zijn of ouderen die niemand thuis hebben om hen te verzorgen. Deze zorglocaties kunnen specifiek voor corona patiënten zijn maar ook voor andere patiënten die zorg nodig hebben, maar hiervoor niet naar het ziekenhuis hoeven. Het gaat in eerste instantie om ca. 300 extra bedden. Daarnaast is er de mogelijkheid om uit te breiden naar ruim 1.000 bedden.

Rotterdam Ahoy
De recent gerenoveerde Ahoy hallen fungeren met ingang van 13 april als een extra voorziening voor patiënten die wel zorg nodig hebben, maar niet naar het ziekenhuis hoeven. Dat kunnen corona patiënten zijn maar ook andere patiënten. Maandag 30 maart werd gestart met het gereedmaken van 88 bedden en er is, indien nodig, een maximale uitbreiding mogelijk tot 680 bedden.

Voor dak- en thuislozen is een extra zorglocatie beschikbaar waar iemand, indien besmet met corona, in isolatie kan verblijven. Bij een vermoeden van besmetting gaat de persoon naar een daarvoor ingerichte tijdelijke zorglocatie in Charlois (een vleugel in een gebouw van Prokino). Ook zijn in enkele dag- en nachtopvangopvang mogelijkheden voor deze vorm van zorg gecreëerd. 

"Samen staan we sterker!” - Jolanda Jansen, Rotterdam Ahoy

“Ahoy is in eerste instantie evenementenlocatie en zodra de situatie het toelaat, zullen wij uiteraard weer graag die rol op ons nemen”, schrijft algemeen directeur Jolanda Jansen in een brief van 31 maart aan omwonenden. “Tot die tijd zijn wij meer dan bereid om onze locatie open te stellen om onze stad te ondersteunen in deze strijd. Samen staan we sterker!”

Daadkracht in de regio
Saskia Baas (directeur Publieke Gezondheid, GGD Rotterdam) is blij met de intensieve samenwerking in de regio: ''Door intensieve samenwerking met zorgaanbieders en aangeboden hulp van private partijen kunnen we deze crisis gezamenlijk aanpakken. Wat een daadkracht en solidariteit in de regio! We bereiden ons als regio goed voor op een groeiende vraag. Ik ben er heel trots op dat we met zoveel partners samenwerken. We werken er met zijn allen hard aan om de kwetsbare mensen in onze regio de juiste te bieden.''

Heb je vragen?
Uiteraard gelden er strikte veiligheidsregels in en rond Ahoy, ook in deze periode. Wie vragen heeft over de tijdelijke zorglocatie, kan bellen naar het gemeentelijk servicenummer 14010.

Rotterdam Ahoy

Rotterdam Ahoy